Help! Wat moet ik aan?

Het is een eeuwig dilemma: welke jurk moet ik aandoen? Zoals iedereen weet is het vrijwel onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven op zo’n vraag. Sociale context is namelijk geheel bepalend voor wat de beste keuze is. Is het een belangrijke gelegenheid waar je chique aangekleed wil zijn, is het een vrolijk en zorgeloos feestje waar, of wil je opvallend en sexy voor de dag komen? Dat is toch steeds een andere overweging, waar een ander type jurk bij past. Maar gelukkig zijn er wel enkele zeer algemene stelregels, aan de hand waarvan die keuze gemaakt kan worden. In dit artikel gaat het vooral over het verschil tussen een korte en een lange jurk. Welke stijlregels zijn er? En waar moet de keuze op gebaseerd worden?

Een korte jurk of een lange jurk?

Er zijn een aantal redenen om korte, of juist lange jurken te dragen. Neem het volgende in ieder geval in overweging:

– Allereerst is lichaamsbouw bepalend voor de juiste keuze van het type jurk. Heel in het algemeen geldt de regel dat lange jurken het lichaam langer laten lijken, zeker als er veel verticale lijnen gebruikt worden. Voor minder lange vrouwen is een lange jurk, die meer aandacht vestigt op het bovenlichaam, dus geschikt, terwijl langere vrouwen misschien eerder kiezen voor een korte jurk.

– Een tweede belangrijke factor is het type gelegenheid. Lange jurken zijn over het algemeen meer traditioneel, korte jurken zijn vrolijker, opvallender en meer sexy. Afhankelijk van de plek, de sfeer en het type evenement, ligt dus wellicht meer voor de hand om een korte of lange jurk aan te trekken.

– Het seizoen. Voor de hand liggend misschien, maar korte jurken passen uiteraard beter bij zomers weer dan lange jurken. Ze geven dan ook iets meer een vrolijke uitstraling. Natuurlijk is dat niet altijd even belangrijk, maar het is in ieder geval iets om mee te nemen in de hele afweging.

Veel andere factoren zijn van invloed

Uiteindelijk zijn al deze regel op geen enkele manier bindend, en er zijn vele uitzonderingen op te verzinnen. Wil je vrolijkheid uitstralen, of is het belangrijk om wat serieuzer en meer chique over te komen? Wat de beste keuze is qua jurk, is steeds geheel aan jou. Neem deze tips mee in je overweging en denk goed na over de sfeer van de gelegenheid en wat voor boodschap iedere jurk geeft aan de mensen om je heen. En altijd het allerbelangrijkste: kies voor de jurk waar jij je comfortabel in voelt.

Misschien vind je ook interessant...